Externe harde schijven USB 3.0

Heb je te weinig ruimte op je laptop of desktop computer, dan kun je dat eenvoudig oplossen door een externe harde schijf USB 3.0 aan te schaffen. Deze kan door middel van de bijgeleverde kabel eenvoudig op elke notebook of PC met een dergelijke poort aangesloten worden. Je kunt gebruikmaken van de snelle gegevensoverdracht van de 3.0 norm als jouw notebook of computer beschikt over een dergelijke aansluiting. Een externe harde schijf met 3.0 is door de hoge overdrachtssnelheid bij uitstek geschikt om een backup te maken van je hele systeem.

Zo werkt een externe harde schijf USB 3.0

Je kunt hem eenvoudig op elke moderne notebook of PC aansluiten, die van een dergelijk snelle aansluiting is voorzien. Het enige dat je hoeft te doen is de ene stekker van het meegeleverde kabeltje in de externe harddisk steken en de andere kant, in een vrije poort van je laptop of PC te steken. Hierna zal hij automatisch opstarten en na een aantal seconden op de desktop van notebook of PC via een harddisk icoontje zichtbaar worden. Je kunt nu eenvoudig bestanden naar het externe disk icoontje slepen, waarna de bestanden naar het externe opslagmedium worden gekopieerd. Wil je de inhoud ervan bekijken, dan kun je op dit icoontje klikken. Sleep je één of meerdere bestanden uit dit scherm naar je desktop, dan worden deze bestanden van de externe HDD naar de interne disk van je laptop of computer gekopieerd. Gaat dit bij gewone verbindingen relatief traag, bij de 3.0 norm zijn de bestanden in no time verplaatst of gekopieerd met snelheden die kunnen oplopen tot 500MB per seconde, maar daarover verderop in dit artikel meer.

Veilig ontkoppelen

Ben je klaar met het kopiëren van bestanden en wil je de externe HDD afkoppelen, trek dan niet meteen de kabel van de HDD eruit. De schijf moet softwarematig eerst veilig ontkoppeld worden. Dit doe je door bij Windows rechts te klikken op het externe disk icoon, bij een Mac hou je de Ctrl toets ingedrukt en klik je op het externe disk icoon. In het contextmenu selecteer je, afhankelijk van taal en OS versie, de opties “(Veilig) Verwijderen” of “Eject”. Na enige seconden verdwijnt het HDD icoon van je desktop, zal de HDD met draaien stoppen en kun je de kabel veilig eruit verwijderen. Het is belangrijk om deze procedure goed te volgen. Doe je dit niet, dan kan de data op je externe opslagmedium corrupt raken. Bestanden lijken dan in dat geval in eerste instantie gewoon op je HDD te staan, maar als je ze wilt kopiëren of openen geeft de computer of notebook een melding met de mededeling dat je bestanden niet leesbaar zijn.

Externe harde schijf USB 3.0 kopen voor backup gebruik

Het maken van een goede backup van je laptop of computer is belangrijk, want als er ooit iets mis gaat hiermee kun je al je opgeslagen gegevens kwijtraken. Dat wil je niet en daarom is het zeer belangrijk om regelmatig een goede backup van al je gegevens te maken. Toch doen veel mensen dit niet, veelal uit gemakzucht of omdat men denkt dat je daarvoor computerkennis nodig hebt. Zeker als de term image valt. Een image is een 1 op 1 kopie van de harddisk. Gelukkig is het maken van een goede backup niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt, is een externe harde schijf waar nog niets op staat. Voor dit doel kun je dus het beste een nieuwe HDD kopen. Zorg dat je er een koopt die voldoende groot is. Een goede vuistregel is dat de backup disk twee tot drie keer zoveel opslagcapaciteit heeft als de interne harddisk van je PC. Het tweede dat je nodig hebt is automatische backup software. Zowel Windows als Apple hebben een dergelijk programma waarmee je automatische een image kunt laten maken. De eerste image duurt meestal lang, maar bij alle volgende backups worden alleen bestanden die veranderd zijn nog naar het externe opslagmedium gekopieerd.

Overdrachtssnelheid

Om van de hoge overdrachtssnelheid gebruik te kunnen maken moet je notebook of PC van een USB 3.0 aansluiting voorzien zijn. Alleen dan kan een externe harde schijf met een dergelijke aansluiting een snelle verbinding met je notebook of PC maken. De juiste aansluiting kun je herkennen aan het horizontale blauwe plastic balkje dat in de aansluiting zit. Zie je een balkje van een andere kleur, dan heb je te maken met de oudere aansluiting. Een HDD met USB 2.0 zal hier ook op werken, maar de overdracht van bestanden zal een stuk langzamer gaan. De maximale overdrachtssnelheid is 5 Gbps (Giga bit per seconde). Bij oudere aansluitingen is dat maximaal 480 Mbps (Mega bit per seconde). In de computertechniek is 1Gbps gelijk aan 1024 Mbps. Mocht jouw PC nog geen snelle aansluiting hebben, dan kun je overwegen een USB 3.0 uitbreidingskaart aan te schaffen. Voor laptops zijn die eveneens beschikbaar, mits die beschikken over een Express Card slot. Een dergelijke extensiekaart heet dan ook USB 3.0 Express Card, die bij ons verkrijgbaar is.

Vragen en advies

Heb je vragen over een externe harde schijf USB 3.0, heb je vragen over welke te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links