Externe harde schijf behuizingen

Computer upgraden met een nieuwe en grotere harddisk of super snelle SSD? En wil die die disk overal mee naar toe kunnen nemen? Koop dan een externe harde schijf behuizing. Door de snelle aansluitmogelijkheden zoals USB 3.0 en USB C heb je bij het gebruik van een externe harddisk tegenwoordig geen last meer van trage overdracht van gegevens. Let wel op want er zijn verschillende formaten harddisks met diverse aansluitingen in omloop. Het is belangrijk dat je de externe harde schijf behuizing kiest die voor jouw PC, laptop en type disk geschikt is. ATA en IDE zijn de ietwat oudere standaarden. SATA is nu het meest gebruikte type.

Een externe harde schijf behuizing kopen

Heb je behoefte aan meer opslagruimte voor je pc of laptop? Dan is een harddisk in een externe harde schijf behuizing wellicht iets voor jou. In combinatie met de juiste HDD met voldoende opslagcapaciteit sluit je die nadat je hem geformatteerd hebt eenvoudig aan op je computer. Een harddisk in een externe behuizing is bijzonder handig om bestanden op te zetten die je ergens mee naar toe wilt nemen. Daar aangekomen plug je de externe harde schijf behuizing in en je hebt direct toegang tot je bestanden. Zo neem je heel makkelijk een of meerdere speelfilms mee voor de filmavond bij je vrienden. Je kunt de externe harde schijf behuizing met ook als backup schijf gebruiken om je belangrijke bestanden – denk aan foto’s en (vakantie)video’s, maar ook belangrijke financiële documenten – veilig te stellen in het geval dat er iets mis mocht gaan met de interne opslag van je pc of laptop.

Welke externe harde schijf behuizing

Bij het kopen van een externe behuizing voor harde schijf is het belangrijk dat je weet welke harde schijf je wilt monteren. Er zijn verschillende modellen die niet allemaal uitwisselbaar met elkaar zijn. Het eerste belangrijke onderscheid is de afmeting van de harde schijf. Voor de 2.5 inch disk heb je een andere behuizing nodig dan voor een 3.5 inch harddisk. Bij de beschrijving van de verschillende externe harde schijf behuizingen staat precies vermeld voor welk type harddisk ze geschikt zijn. Het volgende belangrijke punt is de aansluiting van de harde schijf. Er zijn verschillende type aansluitingen. Het is belangrijk dat je een externe harde schijf behuizing met de juiste aansluiting koopt om te voorkomen dat je harddisk niet past of niet werkt. De meest voorkomende type aansluiting is SATA. Dat staat voor Serial ATA en er zijn drie types, SATA, SATA II en SATA III. Gewoon ATA en IDE zijn de oudere standaard. Heb je zo’n disk dan moet je er op letten dat de behuizing die je koopt daar ook geschikt voor is. De aansluitkabels zijn namelijk per type aansluiting verschillend.

De aansluiting van een externe harde schijf behuizing

Een externe harde schijf behuizing kan verschillende aansluitingen hebben. USB 3.0 komt het meest voor, maar USB C maakt momenteel een flinke opmars. De meeste pc’s en laptops hebben een of meerdere USB 3.0 poorten en dat is dan ook een goede en veilige keuze bij de aanschaf van een externe harde schijf behuizing. USB 3.0 is in staat om een data overdracht van 5 Gbps (Giga bit per seconde) te realiseren. USB C is sneller, maar dat moet je computer dan wel ondersteunen. USB 3.0 is ook te gebruiken op oudere computers die alleen nog USB 2.0 poorten hebben. Alleen ga je dan wel merken dat de overdrachtssnelheid van bestanden een stuk lager ligt. Theoretisch scheelt dat een factor tien, maximaal 480 Mbps. Heb je apparatuur met zowel USB 2.0 en USB 3.0 poorten, dan is de aanschaf van een externe harde schijf behuizing met USB 3.0 de ideale keuze. Met de intrede van USB 3.1 en 3.2 (vooral bekend door introductie van de nieuwe USB C connector) kan een nog hogere snelheid behaald worden, namelijk respectievelijk 10 en 20 Gbps (Giga bit per seconde).

Multipoort aansluitingen

Wil je een volledige signalering tussen je computer en externe disk realiseren voor SMART detectie, dan is USB alleen niet voldoende. Om een volledige transparante verbinding op te bouwen kun je gebruikmaken van een externe harde schijf behuizing die beschikt over een eSATA verbinding. Hierbij staat de letter “e” voor external. eSATA is een robuuste uitvoering van het SATA protocol, waarvoor langere en beter afgeschermde kabels beschikbaar zijn. Helaas heeft eSATA geen mogelijkheid om de behuizing en disk ook van stroom te voorzien. Je hebt bij het gebruik van eSATA naast de eSATA kabel voor de voeding ook een USB kabel nodig die je op de computer aansluit. Er is inmiddels ook aan andere oplossing hiervoor; de eSATAp standaard. De “p” staat voor “power” (over eSATA). De eSATAp connector is een zogenoemde multipoort connector, die USB en eSATA combineert. Door het gebruik van een speciale eSATAp kabel wordt de externe harde schijf behuizing voorzien van een eSATA dataverbinding en USB voor de voeding. Op een gecombineerde eSATAp connector kunnen ook standaard eSATA kabels en standaard USB kabels aangesloten worden. Bij het gebruik van een standaard eSATA kabel moet je dan natuurlijk wel weer een aparte USB kabel gebruiken voor de stroomvoorziening.

Vragen en advies

Kies de externe harde schijf behuizing voor jouw toepassing. Heb je vragen of heb je advies nodig? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links