Externe harde schijven 2TB

We hebben steeds meer bestanden die we willen opslaan, bewaren en delen. Deze worden ook nog eens steeds groter dankzij de toenemende kwaliteit. Daarom is een 2TB externe harde schijf een handige toevoeging aan je werkplek. Of je nou op je vaste plek extra ruimte wilt, of veel bestanden hebt die je onderweg nodig hebt of op een andere computer, op een opslagmedium van kun je een hoop kwijt. Er zijn uitvoeringen die extra stroomvoeding nodig hebben, of die enkel op USB werken. Ook is er steeds meer mogelijk met automatische en draadloze back-ups.

Het ontstaan van de externe harde schijf

De allereerste werd gemaakt door IBM in 1956. Dit was een interne, geschikt voor 5MB dataopslag. De harddisk heet ‘hard’ omdat hij bestaat uit niet-flexibele ronde platen, in tegenstelling tot de floppy’s die we daarvóór gebruikten. Pas jaren van ontwikkeling later werd het mogelijk om een externe HDD te ontwikkelen. Dankzij deze nieuwe technieken wordt ook de opslagcapaciteit steeds hoger, waardoor een 2TB model nu ook beschikbaar is voor huis-tuin-en-keukengebruik. Op een externe model van kunnen bestanden worden opgeslagen als magnetische lading. Een lees- en schrijfkop beweegt over de disk om de data te lezen, schrijven of herschrijven. Terwijl de lees- en schrijfkop dit doet, draait de fysieke harde schijf rond. Dit is het toerental, dat meestal neerkomt op 5400 of 7200 toeren per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe sneller de opgeslagen data gelezen of geschreven kan worden. Wil je programma’s of films direct vanaf de disk afspelen, dan is het wel zo prettig om een zo hoog mogelijke lees- en schrijfsnelheid te hebben. Voor standaard back-ups van je bestanden kun je ook met een lagere maximumsnelheid uit de voeten.


Samenwerking externe HDD met cloud opslag

Veel externe opslag gebeurt tegenwoordig in een cloud. Eigenlijk is ‘de cloud’ een stukje server aangesloten op een draadloos netwerk. Dit kan op verschillende manieren: er kan een lokale fysieke server ergens binnen het gebouw staan, waarop draadloos vanaf verschillende apparaten bestanden kunnen worden opgeslagen. Ook zijn er externe diensten die opslagruimte bieden, zoals Dropbox, iCloud, Google Drive en OneDrive. Deze diensten bieden gedeeltelijk gratis opslagruimte, die je vaak met een betaald account of éénmalige betaling kunt uitbreiden naar een grotere capaciteit. Bij een fysieke externe HDD van 2TB kun je dan nog extra cloudopslag gebruiken via een aanbieder. Ook zijn er disks die zelf draadloos bereikbaar zijn, wanneer ze worden toegevoegd aan een netwerk. Een voordeel van bestanden opslaan in een cloud is, dat je via verschillende apparaten snel hetzelfde bestand kunt bereiken. Wanneer je het via bijvoorbeeld je telefoon opslaat, vind je ook via een computer meteen deze nieuwe versie. Opslag binnen de cloud scheelt de tussenstap van een externe HDD van 2TB, die je moet ontkoppelen en verplaatsen. Ook wanneer je met verschillende mensen op andere locaties wilt samenwerken in een bestand, is de cloud fijn te combineren met lokale back-ups op je externe harddisk.


Hoeveel past er op een 2TB externe harde schijf?

De opslagcapaciteit wordt steeds groter. De bestanden die we willen bewaren worden echter ook steeds groter, omdat de beeld- en geluidskwaliteit beter en beter wordt. Een terabyte bestaat uit 2014 gigabyte, hoewel door sommige fabrikanten ook 1000 gigabyte wordt gehanteerd. Met al deze getallen en waardes is het lastig om in te schatten hoeveel je nu eigenlijk kwijt kunt op een externe harde schijf.

  • Uitgaande van een gemiddelde van 5MB per foto, passen er 400.000 foto’s van een digitale camera op de 2TB uitvoering. Bij hoge resolutie afbeeldingen zijn dit er ongeveer 61000;
  • Een dvd is gemiddeld 5GB per film. Je kunt dus van zo’n 400 dvds een back-up maken, of van 200 HD films. Hoe hoger de kwaliteit van de film (dvd of bluray), hoe minder er totaal erop past;
  • Grote muziekcollectie? Er passen 500.000 tot 600.000 mp3’s van normale kwaliteit op een externe HDD van. Sla je muziek op met cd-kwaliteit, dan zijn dat bijna 2900 cd’s.

Voeding en extra eigenschappen

Externe 2TB uitvoeringen kunnen gevoed worden via de USB-poort of Thunderbolt-poort waarop je ze aansluit voor dataoverdracht, of met een externe adapter. Welke voeding een schijf nodig heeft, zie je aan het formaat. Dit is 2.5 inch voor een portable externe HDD of 3.5 inch voor een desktop versie. De desktop versie is dan ook bedoeld om op één plek te gebruiken, voor regelmatige back-ups van je systeem of om al je films, series en muziek af te spelen op een televisie of computer. De draagbare variant is bedoeld voor onderweg, of voor meerdere apparaten. Omdat deze geen extra voeding nodig heeft, heb je niet per se een stopcontact nodig. De portable uitvoering van is voorzien van een schokbestendige en waterbestendige behuizing, die ervoor zorgt dat je data extra veilig blijft. Omdat we steeds meer bezig zijn op onze smartphones, zijn er ook externe harde schijven van 2TB met een mobiele app, zodat ook vanaf je telefoon regelmatig een back-up van je bestanden wordt gemaakt op je harddisk.


Vragen en advies

Heb je vragen over een externe HDD 2TB of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links