Externe harde schijven 4TB

Een externe harde schijf 4TB (TeraByte) is bijzonder handig voor het opslaan van data, zodra de interne schijf van je laptop of desktop computer vol raakt. Een externe harde schijf 4TB koppel je eenvoudig met de bijgeleverde USB kabel met je computer. Heeft je computer een USB 3.0 poort, dan is de overdracht met een externe harde schijf 4TB super snel en kun je in een paar seconden grote bestanden zoals speelfilms kopiëren naar je externe harde schijf 4TB . Een externe harde schijf 4TB is ideaal om backups van je kostbare gegevens te maken. Zo heb je in het geval dat een disk crasht via je externe harde schijf 4TB altijd een backup met al je gegevens achter de hand.

Externe harde schijf 4TB kopen

Een externe harde schijf 4TB heeft veel gebruiksmogelijkheden. Je kunt hem gebruiken voor het opslaan van films, het opslaan van foto’s of het opslaan van projectdata zodat je deze eenvoudig van de ene naar de andere werkplek mee kunt nemen. Een externe harde schijf 4TB is ook ideaal als automatische backup schijf. Heb je een Apple computer dan kun je met het ingebouwde programma TimeMachine automatische backups van je hele system laten verzorgen. Windows en Linux hebben ook ingebouwde automatische backup programma’s waarmee je zonder dat je er naar om hoeft te kijken backups kunt laten maken. Het formatteren van externe harde schijf 4TB is vaak niet nodig. De meeste types externe harde schijf 4TB zijn al in een Windows formaat geformatteerd. Je kunt de schijf inpluggen en meteen gebruiken. Werk je op een Apple computer of op Linux of FreeBSD, dan moet je de schijf nog formatteren in een native fileformaat. Op een Mac doe je dat met het Programma “Disk Utility”. Gebruik je Linux en FreeBSD zoek dan even via Google wat de eenvoudigste manier is om je disk op de juiste manier te formatteren.

Aansluiten van externe harde schijf 4TB

De moderne externe harde schijf 4TB heeft een USB 3.0 aansluiting, waarmee een transfersnelheid van 5 Gbps (Giga bit per seconde) gehaald kan worden. Omdat data opslag niet in bit (kleine letter b) maar Byte aangeven wordt (grote letter B) waarbij een Byte bestaat uit acht bit, wil je natuurlijk graag weten hoeveel Byte dit per seconde is. We rekenen Giga bit per seconde om naar Mega Byte per seconde. In de computertechniek wordt anders dan in de natuurkunde vaak gerekend met 1024 als vermenigvuldigingsfactor. 1 Gb is gelijk aan 1024 Mbps. 5 Gbps is dus gelijk aan 5120 Mbps. Dit kunnen we omrekenen naar Byte door het door 8 te delen. 5120 Mbps / 8 = 640 MBps (Mega Byte per seconde). Dit is de theoretische maximale overdrachtssnelheid voor USB 3.0 waar je externe harde schijf 4TB mee is uitgerust. In de praktijk wordt de snelheid van een externe harde schijf 4TB vaak beperkt door de snelheid van de harde schijf zelf, de snelheid waarmee het OS bestanden kan kopiëren en de snelheid van andere hardware. De daadwerkelijke overdrachtssnelheid zal dus lager liggen dan het theoretische maximum 640 MBps dat met USB 3.0 haalbaar is.

Externe NAS opslag

NAS of Network Attached Storage is een schijfeenheid die je niet direct op je computer aansluit, maar met een netwerkkabel op je netwerk router. In de praktijk is dit meestal je Internet router. Hierdoor is de externe harde schijf 4TB bereikbaar voor alle apparaten die op het lokale netwerk aangesloten zijn. Het voordeel van een NAS is dat je bestanden en media zoals muziek en speelfilms centraal kunt opslaan en je deze voor een of meerdere gebruikers op het netwerk beschikbaar kunt stellen. Een nadeel van een NAS is de lagere doorvoersnelheid in vergelijking met een schijf die direct via USB 3.0 op je computer is aangesloten. USB 3.0 is nog steeds een stuk sneller dan de standaard netwerk- en wifi-verbindingen. Koop je een NAS met twee of meer harde schijven, dan heb je de mogelijkheid om deze schijven als RAID te configureren. Met een RAID wordt je data redundant over de verschillende schijven opgeslagen. Raakt de data op een schijf corrupt, dan is de RAID in staat om de data met de gegevens van de andere schijf (of schijven) toch 100% correct terug te lezen. Zo heb je een extra beveiliging tegen een disk failure. Je data is dus een stuk veiliger opgeslagen.

Waarom geeft mijn computer minder dan 4TB aan?

Op het moment dat je de nieuwe externe harde schijf 4TB op je computer aansluit, wordt deze zichtbaar op je desktop. Als je naar de eigenschappen van je nieuwe externe harde schijf 4TB kijkt, dan zul je zien dat je computer aangeeft dat de totaal beschikbare ruimte van je externe harde schijf 4TB kleiner is dan 4 TB. De oorzaak ligt in het feit dat er twee manieren zijn om aan te geven hoeveel opslagcapaciteit een externe harde schijf 4TB heeft. In de computertechniek worden grote hoeveelheden standaard in een meervoud van het getal 1024 weergegeven. Dit komt omdat in computers alle getallen in reeksen van bits worden weergeven. Met tien bit heb je precies 1024 mogelijkheden. Dus 1 kilobyte is 1024 Byte. In het verleden besloot een hardeschijffabrikant zich niet aan deze afspraak te houden. De fabrikant gebruikte voor het aangeven van de hoeveelheid opslag capaciteit niet de factor 1024, maar de factor 1.000. Dus 1 kilobyte is 1000 Byte. Omdat een computer de capaciteit van een schijf in veelvouden van 1024 weergeeft wordt dit dus iets lager dan de 4 TB die de fabrikant opgeeft.

Vragen en advies

Kies bijvoorbeeld voor een betrouwbare Western Digital externe harde schijf 4TB of voor een betrouwbare Seagate externe harde schijf 4TB. Maar een andere externe harde schijf 4TB is uiteraard mogelijk. Heb je vragen over een externe harde schijf 500GB, heb je vragen over welke van onze schijven te kiezen of wens je een meer technische vraag over externe harde schijf 500GB te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links