Externe harde schijf 500GB

Ben je van plan om een externe harde schijf te kopen? Bij de aanschaf van een externe harde schijf dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Denk aan de snelheid, de aansluiting en het geheugen van een harde schijf. Waar moet je bij de aanschaf van deze harde schijf op letten? Wat zijn de voordelen van deze externe harde schijf met een opslagcapaciteit van 500GB ten opzichte van een kleiner of groter model harde schijf? Verder zijn er ook meer soorten externe harde schijf, zoals de meer traditionele hard disk en de supersnelle SSD zonder bewegende delen. Lees hierna meer over de aankoop van een externe harde schijf met 500GB aan geheugen.

Wanneer is een externe harde schijf 500GB zinvol?

Het geheugen van je computer uitbreiden kan op drie manieren, namelijk door je huidige interne harde schijf vervangen door een grotere harde schijf, door een extra harde schijf in je computer plaatsen of door gebruik te maken van een externe harde schijf bijvoorbeeld van 500GB. Zeker het vervangen van een bestaande interne harde schijf vergt wat handigheid. Zo moeten meestal je besturingssysteem en programma’s opnieuw geïnstalleerd worden en moeten gegevens worden overgezet. Bij een uitbreiding van je geheugen met 500GB is dit niet de moeite waard. Verstandiger is het om in zo’n situatie voor een externe harde schijf 500GB extra geheugen te kiezen. Een bijkomend voordeel van een externe harde schijf 500GB is dat je deze eventueel ook met een televisie of andere multimedia-apparaten kunt verbinden. Zo kun je de foto’s en video’s die je op de externe harde schijf plaatst ook op je televisie bekijken. Mocht je meer extra geheugen willen om bijvoorbeeld meer (zware) programma’s (tegelijk) te kunnen gebruiken, dan kan het vervangen van je interne harde schijf wel het overwegen waard zijn.

Verschillende soorten externe harde schijven

Een externe harde schijf 500GB kun je in twee vormen kopen. Je kunt voor een traditionele externe HDD schijf kiezen, of voor een zogenoemde externe SSD schijf gaan. Tegenwoordig wordt in steeds meer laptops gebruikgemaakt van een SSD schijf, omdat dit type harde schijf verschillende voordelen biedt ten opzichte van een HDD schijf. Zo is een SSD schijf aanzienlijk lichter, sneller en energiezuiniger dan een HDD schijf. Zeker in een laptop kan de energiezuinigere werking van de SSD schijf een voordeel zijn, omdat je batterij langer mee zal gaan. Wanneer je de SSD schijf als een externe harde schijf 500GB gebruikt, is de energiezuinigere werking minder van belang. Ook de snelheid speelt een iets minder grote rol, omdat je zeer waarschijnlijk geen programma’s op deze externe harde schijf 500GB zal laten draaien. Bij het bekijken van foto’s en video’s zal je deze hogere snelheid in een zeer beperkte mate merken. Wat wel van belang is bij de aanschaf van een externe harde schijf 500GB is de schokbestendigheid van een SSD schijf. Doordat een SSD schijf geen losse onderdelen bevat, is de kans op schade kleiner. Ook is er één nadeel: een SSD is nog (veel) duurder dan een gewone HDD.

Externe harde schijf 500GB: soorten aansluitingen

Ga je een externe harde schijf 500GB kopen, dan heb je vaak de keuze uit twee soorten aansluitingen. Voorheen werd vaak gebruikgemaakt van een USB 2.0-aansluiting, die op een USB 2.0-poort kan worden aangesloten. Veel computers en laptops zijn (nog) van een USB 2.0-poort voorzien. Nieuwer is een USB 3.0-aansluiting, die momenteel sterk in opkomst is. Waar een USB 2.0-aansluiting een snelheid tot circa 480 Mbit per seconde mogelijk maakt, ligt die snelheid bij een USB 3.0-aansluiting bijna tien keer zo hoog. Zeker wanneer je grote bestanden op je externe harde schijf 500GB wilt plaatsen, kan een hoge lees- en schrijfsnelheid fijn zijn. De schrijfsnelheid geeft aan met welke snelheid bestanden aan de externe harde schijf 500GB kunnen worden toegevoegd. Met de leessnelheid wordt aangegeven hoe snel een computer of televisie in staat is om bestanden van de externe harde schijf te lezen. Als een externe harde schijf 500GB voornamelijk gebruikt wordt voor films en foto’s van standaard kwaliteit, is de snelheid van een externe harde schijf echter niet het meest belangrijke punt om op te letten.

Alternatieven voor een externe harde schijf 500GB

Een harde schijf met een geheugen van 500GB biedt voldoende ruimte wanneer je de harde schijf wilt gebruiken voor het bewaren van heel veel losse, kleine bestanden. Denk aan foto’s, video’s, muziek en tekstdocumenten. Doordat een foto normaliter niet meer dan 1,0 tot 1,5 MB per foto vergt en een film vaak 1,5 tot 2,5 GB aan ruimte nodig heeft, biedt deze externe harde schijf 500GB genoeg ruimte voor een volledig archief van vakantie- en kinderfoto’s. Wanneer je een harde schijf ook wilt gebruiken voor het draaien van programma’s op je computer, dan kan het zinvol zijn om iets dieper in de materie te duiken. Denk bijvoorbeeld dan aan een SSD met 1TB of zelfs 2TB aan geheugen. Zo weet je zeker dat het systeem het aan kan. Denk bijvoorbeeld aan zware filmbewerkingsprogramma’s. In het geval van een externe harde schijf voor een computer voor Apple zul je ook even extra op moeten letten. Aan de zijkant van de computers van Apple zit een slot voor uitbreidingen. Dit werkt handiger dan wanneer je een losse externe harde schijf 500GB naast je computer hebt liggen. Wel moeten de uitbreidingen hiervoor geschikt zijn.

Belangrijke punten bij de aanschaf van externe harde schijven

Er zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een externe harde schijf 500GB. Onderstaand hebben we de belangrijkste overwegingen nogmaals voor je op een rijtje gezet:

  • Let op het verschil tussen een SSD en een HDD externe harde schijf 500GB;
  • Kies voor een grotere externe harde schijf als je verzameling foto’s en video’s snel groeit en de 500GB nu al nadert;
  • Let goed op de lees- en schrijfsnelheid van een externe harde schijf 500GB, wanneer je regelmatig met grote bestanden of zware programma’s werkt;
  • Wees alert op het verschil tussen een USB 2.0- en een USB 3.0-aansluiting bij externe harde schrijven. Dit is van invloed op de snelheid van de externe harde schijf.

Vragen en advies

Heb je vragen over een externe harde schijf 500GB, heb je vragen over welke van onze schijven te kiezen of wens je een meer technische vraag over externe harde schijf 500GB te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links