Interne harde schijven

Elke computer is voorzien van een interne harde schijf, waarop verschillende soorten bestanden worden opgeslagen. Denk aan de bestanden voor het besturingssysteem van je computer, foto’s, video’s en tekstdocumenten. Het ligt aan het soort computer, een desktop, laptop, tablet of server, aan welke eisen een harde schijf moet voldoen. Zo mag een harde schijf in een laptop bijvoorbeeld niet te warm worden, om beschadigingen aan interne onderdelen van de laptop tegen te gaan. Over het algemeen kiest men voor een interne harde schijf van 2,5 inch voor laptops en een harde schijf van een 3,5 inch formaat voor een desktop computer en NAS-server.

Wanneer koop je een interne harde schijf?

Een interne harde schijf kopen kan zinvol zijn wanneer je het interne geheugen van je computer uit wilt breiden om sneller en beter met grote programma’s te kunnen werken. Ook wanneer je zelf een pc wil samenstellen, is een interne harde schijf kopen niet te vermijden. Als alternatief voor een interne harde schijf die te klein is, zou je voor een externe harde schijf kunnen kiezen. Een externe harde schijf kan net zoveel geheugen bieden als een interne harde schijf, maar hoeft niet in de computer ingebouwd te worden. De externe harde schijf kan vaak eenvoudig via usb aan een computer of laptop gekoppeld worden. Het is afhankelijk van de bestanden die je op een harde schijf wilt plaatsen welk type harde schijf het meest geschikt voor je is. Voor het bewaren van foto’s, video’s en muziek is het bijvoorbeeld verstandiger om voor een externe harde schijf te kiezen. Het voordeel van een externe harde schijf ten opzichte van een interne harde schijf is dat je dit type harde schijf bijvoorbeeld ook aan een televisie kunt koppelen. Zo kun je foto’s en films ook op je televisie bekijken.

Verschillende formaten harde schijven

Interne harde schijven worden in twee verschillende formaten aangeboden, namelijk 2,5 inch en 3,5 inch. Over het algemeen worden de harde schijven van 2,5 inch gebruikt voor kleine computers met weinig interne ruimte zoals laptops en notebooks. Een voordeel van deze harde schijven is dat ze relatief weinig energie verbruiken. Zo voorkom je dat de batterij van je laptop al snel leeg is. Ook maakt dit formaat harde schijf vaak minder lawaai dan een groter model. Houd er echter rekening mee dat een interne harde schijf van 2,5 inch soms iets minder snel is dan een harde schijf van 3,5 inch, hoewel dat natuurlijk ook van andere specificaties afhankelijk is. In het geval van notebooks is het ook belangrijk om op de dikte van de interne harde schijf te letten. Die dikte van het onderdeel kan variëren tussen de 7 en 15 millimeter. Een voordeel van een interne harde schijf met een formaat van 3,5 inch is ten slotte dat dit model vaak goedkoper is dan een kleiner model.

Geheugen van de harde schijf

Naast het fysieke formaat van een harde schijf speelt ook het geheugen van de harde schijf een rol bij het maken van een keuze. Tegenwoordig is een voorgeïnstalleerde interne harde schijf van 1TB niet ongebruikelijk. Hiermee heb je direct voldoende ruimte voor een groot aantal programma’s, films en afbeeldingen. Voor de gemiddelde gebruiker zal een harde schijf met een geheugen van 1TB dan ook voldoende zijn. Wanneer je de computer echter gebruikt voor zwaardere programma’s, kan het verstandig zijn om voor een groter geheugen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan foto- of videobewerkingsprogramma’s. Mocht je een bestaande interne harde schijf willen vervangen, dan kan het raadzaam zijn om voor een interne harde schijf van 2TB te kiezen. Groter kan natuurlijk ook. Bij het verwijderen van een bestaande interne harde schijf is het belangrijk dat je alle bestanden op de computer op een back-upschijf hebt gezet. Zo voorkom je dat je tijdens het vervangen van de harde schijf bestanden verliest. Het besturingssysteem zal, evenals de programma’s op je computer, opnieuw geïnstalleerd moeten worden als je een bestaande interne harde schijf vervangt waarop het OS was geïnstalleerd.

Toerental van een interne harde schijf

Tot slot kan het verstandig zijn om naar het toerental van een interne harde schijf te kijken als je een nieuwe harde schijf aanschaft. Het toerental heeft betrekking op de ronde metalen “platen”, de zogenoemde discs, aan de binnenzijde van de harde schijf. Deze draaien met een vast toerental rond zodat de schrijfknop van de harde schijf nieuwe gegevens op kan slaan of uit kan lezen. Des te hoger het toerental is, des te sneller zal deze schrijfknop ook werken. Dit betekent dat een computer gegevens sneller uit kan lezen of op kan slaan. Zeker wanneer je met grotere bestanden werkt kan het fijn zijn als je een harde schijf hebt met een hoog toerental. Het merendeel van de harde schijven dat tegenwoordig gebruikt wordt heeft een toerental van 7.200 rpm (rounds of rotations per minute). Een harde schijf met een lager toerental verbruikt over het algemeen minder energie en maakt daarbij minder lawaai. Dit is ook de reden dat er bij een laptop vaak gekozen wordt voor een interne harde schijf met een lager toerental. Ook zijn interne SSD schijven te koop, die geen bewegende onderdelen meer hebben.

Bevestiging van de interne harde schijf

Voordat je een nieuwe interne harde schijf kunt plaatsen is het belangrijk om naar de beschikbare ruimte binnen je computerkast of laptop te kijken. Veel computers bieden de ruimte om naast de standaard meegeleverde harde schijf een extra harde schijf te plaatsen. In het geval van een laptop geldt dat zelden. Laptops hebben vaak maar ruimte voor een interne harde schijf. Je kunt er in dat geval natuurlijk voor kiezen om de bestaande interne harde schijf te vervangen. Het bevestigen van een harde schijf in de computer is relatief eenvoudig. Je kunt de nieuwe harde schijf namelijk in de bestaande houder klikken of vastschroeven. Nu is het enkel nog zaak om de harde schijf op het systeem aan te sluiten, met een zogenaamde SATA-kabel. Wanneer het aansluiten van de nieuwe interne harde schijf op de juiste wijze uitgevoerd is, zal de computer de harde schijf automatisch herkennen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een interne harde schijf, heb je vragen over welke van onze schijven te kiezen of wens je een meer technische vraag over een interne harde schijf te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links