Interne harde schijven

Elke computer is voorzien van een interne harde schijf, waarop verschillende soorten bestanden worden opgeslagen. Denk aan de bestanden voor het besturingssysteem van je PC, foto’s, video’s en tekstdocumenten. Het ligt aan het soort computer, een desktop, laptop, tablet of server, aan welke eisen een harddisk moet voldoen. Zo mag die van een laptop bijvoorbeeld niet te warm worden, om beschadigingen aan interne onderdelen van de laptop tegen te gaan. Over het algemeen kiest men voor een interne disk van 2.5 inch voor laptops en 3.5 inch voor een desktop computer en netwerk storage server oftewel NAS (Network Attached Storage).

Verschillende formaten harde schijven

Interne harde schijven worden in twee verschillende formaten aangeboden, namelijk 2.5 inch en 3.5 inch. Over het algemeen worden de 2.5 inch varianten gebruikt voor kleine computers met weinig interne ruimte zoals notebooks of all-in-one pc’s. Een bijkomend voordeel van deze disks is dat ze relatief weinig energie verbruiken en dat ze dus een positieve invloed hebben op het levensduur van de accu van een laptop. Ook maakt dit type vaak minder lawaai dan een groter model. Houd er echter rekening mee dat een interne uitvoering van 2.5 inch soms iets minder snel is dan een van 3.5 inch, hoewel dat natuurlijk ook van andere specificaties afhankelijk is. In het geval van notebooks is het ook belangrijk om op de dikte van de interne HDD te letten. Die kan variëren tussen de 7 en 15 millimeter.

Geheugen van de harde schijf

Naast het fysieke formaat van een harddisk speelt ook de geheugenomvang een rol bij het maken van een keuze. Tegenwoordig is een af fabriek geïnstalleerde versie van 1TB niet ongebruikelijk. Hiermee heb je direct voldoende ruimte voor een groot aantal programma’s, bestanden, films en afbeeldingen. Voor de gemiddelde gebruiker zal een uitvoering met een geheugen van 1TB dan ook voldoende zijn. Mocht je een bestaande interne disk willen vervangen, dan kan het raadzaam zijn om voor een van 2TB te kiezen. Groter kan natuurlijk ook. Bij het verwijderen van een bestaand exemplaar is het belangrijk dat je van alle bestanden op de PC een backup maakt. Zo voorkom je dat je tijdens het vervangen bestanden verliest. Het besturingssysteem zal, evenals de programma’s op je computer, opnieuw geïnstalleerd moeten worden als je een bestaande exemplaar vervangt waarop het besturingssysteem was geïnstalleerd.

Toerental van een interne harde schijf

Het toerental heeft betrekking op de ronde metalen “platen”, de zogenoemde discs, aan de binnenzijde ervan. Deze draaien met een bepaald toerental rond zodat de schrijf- en leeskoppen nieuwe gegevens die verspreid zijn of worden over de HDD op kunnen slaan of uit kunnen lezen. Het merendeel van de harddisks dat tegenwoordig gebruikt wordt heeft een toerental van 7.200 rpm (rotations per minute, ofwel het aantal omwentelingen per minuut). Een HDD met een lager toerental verbruikt over het algemeen minder energie en maakt daarbij ook iets minder geluid. Dit is ook de reden dat er bij een laptop vaak gekozen wordt voor een interne HDD met een lager toerental. Voor de lees- en schrijfsnelheid maakt het toerentalverschil wel iets uit, maar meer nog bepalend hiervoor is de efficiëntie van de lees/schrijf-koppen tijdens het verplaatsen op zoek naar de gewenste datablokken op de harde schijf.

Bevestiging van de interne harde schijf

Voordat je een nieuwe interne HDD kunt plaatsen is het belangrijk om naar de beschikbare ruimte binnen je computerkast of laptop te kijken. Veel computers bieden de ruimte om een extra exemplaar te plaatsen. In het geval van een laptop geldt dat zelden. Laptops hebben vaak maar ruimte voor één interne harde schijf, of je moet er al voor kiezen de ingebouwde CD/DVD drive, mocht die nog aanwezig zijn, te vervangen door een extra HDD. Dat is meestal geen klusje voor de gemiddelde gebruiker omdat het precisiewerk is. Bovendien heb je een zogenoemd inbouwbracket nodig die per type laptop verschillend zijn. Een alternatief is, vanaf USB 3.0, de aanschaf van een Express Card die je in de gelijknamige slot van de notebook duwt. Deze card is bij ons verkrijgbaar. Het bevestigen van een harddisk in een desktop computer is relatief eenvoudig. Je kunt de nieuwe namelijk in de bestaande houder klikken of vastschroeven. Nu is het enkel nog zaak om hem op het systeem aan te sluiten, met een zogenaamde SATA-kabel. Wanneer het aansluiten van de nieuwe interne HDD op de juiste wijze uitgevoerd is, zal de PC hem automatisch herkennen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een interne harde schijf, heb je vragen over welke te kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links