HDD docking stations

Een HDD docking station is er een waar je één of meerdere interne harde schijven in kunt steken. Daarna verbind je de HDD houder via een USB kabel met je laptop of pc. De ingestoken harde schijven verschijnen dan op je computer desktop. Dit is bijzonder handig als je snel en zonder te hoeven schroeven een interne harde schijf op je laptop of pc wilt aansluiten. Steek je een disk in de sleuf van het HDD docking station, zorg dat je de SATA connector van de schijf precies in de overeenkomstige aansluiting van de HDD houder schuift.

Wanneer heb je een HDD docking station nodig?

Een HDD (harddisk) docking station is voor veel computerhobbyisten en professionals een welkome aanvulling op hun uitrusting. Het maakt het mogelijk om elke interne hard disc snel op een laptop of pc aan te sluiten. Je hoeft dus niet eerst een behuizing open te schroeven, de hard disc erin te plaatsen en vervolgens de externe behuizing weer dicht te schroeven. Houd er bij harde schijf docking wel rekening mee dat de elektronica en kwetsbare bedrading van de hard disk onbeschermd zijn. Het is zeker ook geschikt om een oude hard disc aan te sluiten op een computer met intern alleen nog moderne aansluitingen. Er vanuit gaande dat de snelheid van de oude hard disc te traag is voor je, kun je op die manier nog data redden, door die dan over te zetten van de oude op de interne of externe modernere harde schijf van de computer.

Werking

Sluit de adapter van het docking station aan op het lichtnet en de USB kabel op je laptop of pc. Dat is alles. De harde schijf die daarin is gestoken zal dan als externe opslag op het bureaublad van je laptop of pc verschijnen. Je schuift de interne disk eenvoudig in het aangesloten HDD docking station. De hard disc begint meteen te functioneren en wordt zichtbaar op de aangesloten computer. Bij het plaatsen en verwijderen hoef je de HDD houder niet uit te zetten. De SATA norm zorgt ervoor dat de harde schijf zonder problemen hot plugable is. Voordat je een disk uit de HDD houder verwijderd, is het natuurlijk wel belangrijk dat je de hard disc softwarematig ontkoppelt. Je doet dit door op je computer bureaublad het externe opslag icoontje te rechtsklikken en in het context menu op “verwijderen” of “eject” te klikken. Zodra de schijf softwarematig ontkoppeld is, verdwijnt het externe opslag icoontje en kun je de hard disc veilig uit de houder verwijderen. De meesten hebben een eject toets om de hard disc gemakkelijk te verwijderen, iets dat het gebruiksgemak nog eens aanmerkelijk verbetert.

Aansluiten van een HDD docking station

Het wordt geleverd met een externe voeding om de harde schijven en de interne elektronica van energie te voorzien. Ze zijn geschikt voor zowel 2,5 als voor 3,5 inch harde schijven. Het maakt niet uit of dit een conventionele HDD is of dat het een SSD flash opslag is. Het is voorzien van een super snelle USB 3.0 aansluiting met een maximale data overdracht van 5 Giga bit per seconde. Om van de hoge overdrachtssnelheid gebruik te kunnen maken, moet je pc of laptop ook van een USB 3.0 aansluiting voorzien zijn. Je herkent een USB 3.0 aansluiting aan het blauwe horizontaal balkje in de USB poort op je computer. Heeft je USB poort geen blauw balkje dan is het de langzamere USB 2.0 aansluiting. Hiermee is een maximale dataoverdracht van 480 Mbit per seconde te halen. Het is geen probleem om je HDD houder aan te sluiten op een USB 2.0 poort. Hij zal gewoon werken, maar de dataoverdracht zal een stuk langzamer verlopen. Dit is iets dat je vooral bij het overzetten van grote bestanden merkt.

Clone functie

Enkele types waar twee harde schijven in gestoken kunnen worden, beschikken over een disk clone functie. Dit is een bijzonder handige functie waarmee, zonder dat het HDD docking station met een computer verbonden is, één op één clones van een hard disc gemaakt kunnen worden. Je gaat hierbij als volgt te werk. Steek de schijf die je wilt clonen in het A slot. Steek een lege schijf met gelijke of hogere capaciteit in het B slot. Start de clonefunctie. Dankzij de ingebouwde chip set worden alle data netjes blok voor blok van de ene naar de andere schijf overgezet. Dit is bijzonder handig voor werkplekken waar regelmatige oude harde schijven door nieuwere sneller SDD media vervangen worden. Het is ook mogelijk om de data van een 3,5 Inch naar een 2,5 Inch te klonen en andersom, als de hard disc waar de data naar gekopieerd wordt een gelijke of grotere capaciteit heeft.

Vragen en advies

Kies het docking station voor jouw toepassing. Heb je vragen of heb je advies nodig? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links