HDD caddy

Een HDD caddy is een handige frame voor het inbouwen van een extra harde schijf in je laptop. Om hem in te bouwen haal je de DVD of Blue ray optische drive, die toch zelden wordt gebruikt (anders heeft dit frame immers geen zin), uit het apparaat en vervangt deze. Hij is geschikt voor een standaard 2,5 inch conventionele harddisk, maar ook voor een snelle SSD flash drive. Je kunt hiermee eenvoudig de opslagcapaciteit van je laptop uitbreiden zonder dat je de bestaande harde schijf hoeft te vervangen. Omdat een optische drive vaak eenvoudig te verwijderen is, is het plaatsen van dit frame eenvoudig uit te voeren door iedereen die handig is.

Wanneer is een HDD caddy kopen een slim idee?

Dit is een prima oplossing wanneer je een extra Flash SSD of een extra conventionele harddisk met veel opslagruimte in je laptop wilt monteren. Vrijwel ieder model heeft maar ruimte voor één opslagmedium. Je kunt natuurlijk steeds een extra extern opslagmedium aansluiten, maar dat is onderweg niet altijd even praktisch. Wil je daarom daarentegen graag een extra harde schijf inbouwen, dan is dit frame hiervoor een perfecte oplossing. Verwijder de optische drive die je toch bijna nooit gebruikt uit je notebook en vervang deze door dit frame met een 2,5 inch hard disk. Is je computer traag, kies dan voor een Flash SSD die je als bootdisk gebruikt. Hierdoor zal je laptop veel sneller opstarten. Met een extra flash SSD kun je een wat oudere computer eenvoudig nieuw leven in blazen. Je bestaande opslagmedium blijf je gewoon als dataopslagschijf gebruiken.

Het monteren van een HDD caddy

Deze inbouwoplossing biedt plaats voor een standaard 2,5 inch disk met de standaard SATA aansluiting. Monteren is daardoor simpel. Plaats de 2,5 disk in het frame en schroef hem volgens de instructies vast. Haal de optische drive uit je laptop en plaats het frame op de plaats waar die heeft gezeten. Bij veel types kun je hem verwijderen zonder dat je het apparaat hoeft te openen. Dit is een klusje dat door de meeste handige hobbyisten zelf gedaan kan worden. Zie je tegen deze klus op, dan kun je het inbouwen ook aan een expert overlaten. Bij het opstarten van de computer kan het nodig zijn dat je eerst in de bios boot, voordat de notebook het in de HDD caddy nieuwe ingebouwde opslagmedium herkent. Na het booten zul je de net nieuw ingebouwde disk nog moeten formatteren.

Verschillende aanpakken

Heb je een snelle flash SSD ingebouwd, dan is het mogelijk om het operating systeem naar de SSD over te zetten zodat je laptop bij het opstarten razendsnel van de SSD in de caddy boot. Er zijn verschillende aanpakken. Wil je een SSD in je laptop plaatsen, dan is het raadzaam om je systeem van deze snelle schijf te booten. Je kunt kiezen om het systeem van je oude disk te kopiëren, maar veel gebruikers kiezen voor een verse installatie. Vervang je huidige opslagmedium door een nieuwe SDD en installeer je systeem opnieuw vanaf DVD. Je wacht dus met het plaatsen van je nieuwe aanwinst tot dat proces voltooid is. Zodra je de installatie van je nieuwe systeem gereed is, haal je de optische drive uit je notebook. Vervolgens plaats je je oude hard disk met al je data in de houder en plaats je deze in de ruimte van de optische drive. Na het booten verschijnt je oude harde schijf die in de HDD caddy geplaatst is op je desktop en heb je meteen weer de beschikking over al je gegevens.

RAID

Naast vergroten van opslagruimte kun je ook kiezen voor hogere betrouwbaarheid door gebruik te maken van de RAID technologie. Om een RAID te installeren koop je twee nieuwe identieke harde schijven waarvan je er een in het bestaande hardeschijfslot van je laptop monteert en de tweede in de HDD caddy monteert. Na de montage installeer je het operating systeem vanaf een USB stick of externe optische drive en kies je bij het formatteren van de twee harde schijven voor RAID mirroring. In een RAID mirroring configuratie worden al je gegevens automatisch op beide harde schijven gespiegeld. Hiermee ontstaat zeer betrouwbare dataopslag. Mocht een van beide schijven defect raken dan gaat er niets verloren, want je gegevens staan ook allemaal op de andere harde schijf. Ga je voor snelheid, dan kun je ook voor RAID striping kiezen waarbij de weg te schrijven data verdeeld wordt over beide schijven. Hierdoor wordt wegschrijven en ophalen van gegevens van je harde schijf twee keer zo snel.

Vragen en advies

Heb je vragen over een HDD caddy of heb je vragen over welke te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links