NAS

Een NAS staat voor Networked Attached Storage. Geheugenopslag die aan een netwerk verbonden wordt, letterlijk vertaald. In feite is het dus een krachtige harde schijf, die verbonden is met het netwerk in huis en die overal bereikbaar is. Er zijn meerdere opties waarmee deze kan worden uitgerust, zo kun je kiezen uit varianten met 2, 3, 4 of meer terabyte en ook de aansluitmogelijkheden zijn divers. Het is dan ook zinvol even verder te lezen voordat je je keuze maakt.

Verschillende soorten

Via dit apparaat stream je video’s, muziek en afbeeldingen nVia dit apparaat stream je video’s, muziek en afbeeldingen naar andere apparatuur die je aan deze vorm van netwerkopslag koppelt via je thuisnetwerk. Ook is het mogelijk om grote multimediabestanden op te slaan en te bekijken. Denk hierbij aan een televisie, maar ook aan je mobiele telefoon of tablet. Ideaal wanneer je snel een foto wil laten zien of ’s avonds je favoriete film wilt bekijken. Daarbij kun je een back-up van je overige bestanden op dit type netwerkopslag zetten. Ze worden in verschillende soorten aangeboden. Het voornaamste verschil zit in de manier waarop het apparaat kan worden aangesloten. Zo kun je voor een plug-en-play-apparaat kiezen, dat je na ontvangst direct in het stopcontact kunt steken en kunt gebruiken. Voor het aansluiten ervan wordt vaak een routerkabel meegeleverd, om het apparaat met je thuisnetwerk te kunnen verbinden. Naast een plug-en-play-variant zijn er ook diverse modellen die uitgebreid kunnen worden. Bij een dergelijke uitvoering bepaal je zelf hoeveel opslagcapaciteit je wilt kunnen gebruiken. Je breidt hem eenvoudig uit door harde schijven toe te voegen. Het hangt van je technische kennis en het doel waarmee je het apparaat koopt af, welk uitvoering het beste bij je past.

Compatibiliteit van een model

Een gebruiksklaar model kun je direct gebruiken, zonder dat je zelf iets moet weten over de werking ervan. Een nadeel aan deze modellen is echter dat het apparaat geen eigen app store heeft om bijvoorbeeld apps voor het bekijken van films (zoals Netflix, Videoland, etc.) te kunnen downloaden. Uitbreidbare modellen beschikken normaliter wel over zo’n app store. Niet alleen het geheugen speelt mee bij het maken van een keuze. Kijk ook naar de besturingssystemen van computer, tablets en mobiele telefoons waarmee het apparaat gecombineerd kan worden. Het zou zonde zijn als het apparaat alleen te gebruiken is in combinatie met Android, terwijl je een tablet of mobiele telefoon van Apple hebt of andersom. Veel van de modernere modellen zijn compatibel met zowel Android, als Apple en Windows. De compatibiliteit is niet alleen van belang voor de mogelijkheid om films en foto’s vanaf een mobiel apparaat te streamen. Ook is de compatibiliteit belangrijk om back-ups te kunnen maken van apparaten. Veel consumenten gebruiken hun NAS voor het maken van een back-up van hun documenten, e-mails en soortgelijke documenten. Mocht een computer defect raken, dan staan je bestanden nog steeds hierop en kun je ze direct weer benaderen als je computer gerepareerd is of je een nieuwe hebt.

Geheugen van een NAS apparaat

Het kopen hiervan stelt je voor de keuze tussen verschillende opslagcapaciteiten. Welke opslagcapaciteit is voldoende voor het doel waarmee je hem aanschaft? Mocht je geregeld back-ups willen maken van een of meerdere computers, dan is het verstandig om voor een model te kiezen met een opslagcapaciteit van minimaal 3-4 TB. Zo voorkom je dat er onvoldoende ruimte is om naast je back-ups ook andere grote bestanden op het apparaat kwijt te kunnen. Ook voor het gebruik van dit type netwerkopslag om virtuele machines te kunnen gebruiken, is een opslagcapaciteit van 3-4 TB sterk aan te raden. In dit geval is het ook belangrijk om naar de snelheid van een model te kijken. Een quad-core CPU met 4 GB aan werkgeheugen is een vereiste om de virtuele machines soepel te kunnen laten draaien. Voor het gebruik van een dergelijk systeem om enkel films, foto’s en muziek te kunnen laden op een televisie of tablet, is een opslagcapaciteit van 2-3 TB meer dan voldoende. De meeste films vergen een opslag van maximaal 10 GB, waardoor je met 2-3 TB voldoende ruimte hebt voor foto’s, films en muziek. Ook voor de back-up van een computer zonder grote bestanden volstaat een model met een geheugen van 2-3 TB.

Betrouwbare producenten

In de afgelopen jaren is het gebruik van de cloud steeds populairder geworden. Dit geldt ook voor het gebruik van een NAS, dat een vergelijkbare functie als de cloud heeft. Zie het als een privé-cloud, waarvoor je geen hoge maandelijkse abonnementskosten hoeft te betalen! Er zijn in de afgelopen jaren steeds meer producenten bijgekomen, die zich richten op de productie van deze apparaten. Dit maakt het soms lastig om de betrouwbare en ervaren producenten te herkennen. Een van de meest betrouwbare producenten is Western Digital. Dit bedrijf produceert niet alleen deze vorm van netwerkopslag servers, maar bijvoorbeeld ook interne en externe harde schijven. Western Digital is een van oorsprong Amerikaans bedrijf, dat in 1970 werd opgericht. In eerste instantie richtte het zich voornamelijk op de Amerikaanse markt, maar sinds 2013 wordt Western Digital genoemd als de grootste fabrikant van harde schijven wereldwijd. Aan ervaring dus geen gebrek bij deze producent. Modellen van een NAS van Western Digital staan voor een hoge kwaliteit, wat je merkt aan de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van deze modellen. Een duurder en minstens zo goed alternatief voor Western Digital is een model van Buffalo.

Externe harde schijf of een NAS?

In plaats van dit type netwerkopslag zou je ook voor een gewone externe harde schijf kunnen kiezen, waarvan de werking immers enigszins op lijkt. Deze vorm van netwerkopslag verschilt echter van een externe harde schijf op het punt dat dit type netwerkopslag verbonden kan worden met het netwerk binnen je woning. Zo kun je bestanden uitwisselen zonder het apparaat eerst aan een televisie of computer te moeten koppelen met een kabel. De enige kabels die de meeste modellen nodig hebben, is die naar de router en naar het stopcontact. Voor het verlies van gevoelige bestanden hoef je niet bang te zijn bij het gebruik van deze vorm van netwerkopslag, omdat je zelf kunt bepalen wie er toegang hebben tot je netwerk heeft. Wanneer je het netwerk in huis beveiligt met een sterk wachtwoord is de kans op een inbraak op je netwerk zeer klein. Ook kun je grote back-upbestanden voorzien van een wachtwoord om te voorkomen dat kwaadwillende personen bij deze bestanden kunnen komen. Je zal immers niet of maar zelden bij deze bestanden hoeven, waardoor een wachtwoord geen belemmering vormt voor het gebruiksgemak van dit type netwerkopslag.

Kooptips bij de aanschaf van een NAS

Dit artikel heeft de belangrijkste aspecten beschreven. Het moge duidelijk zijn dat dit apparaat je verschillende voordelen biedt, doordat je voortaan vanaf verschillende apparaten bij grote bestanden kunt komen zonder tussenkomst van kabels. Onderstaand hebben we een kort overzicht van de belangrijkste kooptips voor je opgesteld.

  • Kies tussen een plug-en-play-model NAS en een uitbreidbare variant. Voor een uitbreidbare variant is enige technische kennis vereist, omdat je zelf harde schijven toe kunt voegen.
  • Let op de compatibiliteit van dit type netwerkopslag. Het model moet de besturingssystemen van je mobiele apparaten en computers ondersteunen om films te kunnen streamen en bestanden aan deze vorm van netwerkopslag toe te kunnen voegen.
  • Kies voor een geheugen van 3-4 TB als je dit type netwerkopslag wilt gebruiken voor het maken van back-ups van een of meerdere computers met een groot aantal bestanden. Ga je films en video streamen dan is een model met 2-3 TB aan opslagcapaciteit vaak voldoende.
  • Een model van het merk Western Digital staat bekend als duurzaam en van een hoge kwaliteit. Western Digital is sinds 2013 wereldwijd marktleider in het aanbieden van harde schijven.

Vragen en advies

Heb je vragen over een externe harde schijf, heb je vragen over welke te kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links