Externe SSD schijven

Zeker bij de aanschaf van een nieuwe laptop zal mogelijk opgevallen zijn dat veel laptops gebruikmaken van een SSD schijf. SSD staat voor Solid State Drive, een relatief jong type opslagmedium. Voorheen werd vaak gebruikgemaakt van een HDD, wat staat voor Hard Disk Drive. Naast de SSD schijf die binnen je laptop of computerkast gebruikt wordt, kun je ook voor een externe SSD schijf kiezen. Een externe SSD harde schijf heeft verschillende voordelen ten opzichte van een conventionele harde schijf.

Heb ik een interne of externe SSD schijf nodig?

Allereerst is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je een interne of externe SSD schijf nodig hebt. Wanneer je het geheugen van je computer uit wilt breiden voor zwaardere programma’s, dan is het raadzaam om je bestaande harde schijf te vervangen door een interne SSD schijf. Een SSD schijf is een stuk sneller dan een conventionele harde schijf, waardoor deze wisseling ook de moeite waard kan zijn als je de computer sneller wilt laten werken. Mocht je echter op zoek zijn naar meer ruimte voor films, afbeeldingen of andere grote, losse bestanden, dan is een externe SSD schijf vaak zinvoller. Het voordeel van een externe harde schijf is in dit geval dat je de harde schijf bijvoorbeeld aan een televisie kunt koppelen. Zo kun je foto’s en video’s voortaan ook op je televisie bekijken. Ook is het gebruik van een externe SSD schijf slim als je een computer van Apple hebt. Bij deze computers is het namelijk niet mogelijk om zelf je harde schijf in de computer te vervangen.

Voordelen van een SSD schijf

Een externe SSD kopen kan om verschillende redenen interessanter zijn dan de aanschaf van een traditionele externe harde schijf. Een externe SSD schijf is namelijk aanzienlijk sneller, lichter en energiezuiniger dan een normale HDD schijf. Zeker het laatste voordeel van een SSD schijf is een reden dat de SSD schijf veelal in laptops gebruikt wordt. Het is immers erg vervelend als de batterij van je laptop al snel leeg is! Qua snelheid is een externe SSD schijf over het algemeen circa vier keer sneller dan een gewone harde schijf. Programma’s die je op een externe harde schijf installeert zullen zodoende sneller opgestart worden, evenals dat je foto’s en video’s sneller geladen worden. In tegenstelling tot een normale externe harde schijf bevat een externe SSD schijf geen losse onderdelen. Dit betekent dat de SSD schijf beter bestand is tegen schokken. Tot slot werkt een externe SSD schijf vaak veel stiller dan een normale externe harde schijf. Het kan een grote ergernis zijn als je voortdurend het zoemende geluid van een harde schijf naast je hoort. Enig nadeel aan een externe SSD schijf ten opzichte van een traditionele externe harde schijf is het feit dat een externe SSD schijf vaak iets duurder is.

Aansluitingen van externe SSD schijven

Een externe SSD schijf kan verschillende soorten aansluitingen hebben. Tot voor kort was een USB 2.0-aansluiting de meest gangbare aansluiting voor een externe harde schijf. Met een USB 2.0-aansluiting wordt over het algemeen een snelheid tot 480 Mbit per seconde gehaald. In vrijwel iedere computer zit een USB 2.0-poort, om de externe harde schijf met je computer te kunnen verbinden. Een alternatief voor de USB 2.0-poort is een USB 3.0-poort, die steeds meer in opkomst is. Met deze nieuwe USB-aansluiting kan een snelheid worden bereikt die tot tien keer sneller is dan de snelheid van een USB 2.0-poort. Wanneer een externe SSD schijf een USB 3.0-aansluiting heeft, terwijl je computer enkel een USB 2.0-poort heeft, dan kun je de externe SSD schijf alsnog gebruiken. In dit geval zal de maximale snelheid van de externe harde schijf echter niet volledig benut worden. Het verschil in snelheid zit zowel in de lees- als in de schrijfsnelheid van de externe harde schijf. De leessnelheid geeft aan met welke snelheid de informatie op de externe harde schijf kan worden uitgelezen. Met de schrijfsnelheid wordt de snelheid aangegeven waarmee bestanden op de SSD schijf geplaatst kunnen worden.

Geheugen van een externe harde schijf

Het geheugen van een externe SSD schijf maakt een SSD schijf niet beter dan een normale externe harde schijf. De voornaamste voordelen zitten in de reeds beschreven punten. Toch is het belangrijk om goed te bekijken hoeveel ruimte je nodig hebt. Voor veel mensen zal een externe SSD met 128GB of 256GB aan geheugen voldoende zijn. Op het moment dat je een film, die vaak 2 tot 3GB aan geheugen vergt, bekeken hebt kun je deze immers weer vervangen door een andere film. Foto’s hebben doorgaans een formaat van 1 tot 1,5MB. Voor muziek geldt dat ieder muzieknummer een formaat van 3 tot 3,5MB heeft. Wanneer je de externe SSD schijf aan je computer wilt koppelen om ook programma’s op te kunnen zetten, is het raadzaam om voor een grotere SSD schijf te kiezen. Denk in dit geval aan een externe SSD schijf met 1TB aan geheugen. Door de steeds lagere prijs voor externe harde schijven, is het sterk aan te raden om voor een wat groter geheugen te kiezen. Zo kun je een lange tijd vooruit met je externe SSD schijf, zonder dat deze snel vol zit.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een externe SSD schijf

Bij de aanschaf van een externe harde schijf dien je met een aantal belangrijke punten rekening te houden. Hieronder zetten we de belangrijkste punten nog eens voor je op een rijtje:

  • Het geheugen van de externe SSD schijf moet groot genoeg zijn voor het aantal bestanden dat je op de schijf wilt plaatsen.
  • Dankzij het lage gewicht van een externe SSD schrijf neem je deze heel gemakkelijk mee.
  • Een SSD schijf is vaak een slimmere keuze dan een HDD schijf, door de hogere snelheid en de energiezuinigere werking.

Vragen en advies

Heb je vragen over een externe harde schijf, heb je vragen over welke van onze schijven te kiezen of wens je een meer technische vraag over een SSD te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links