Externe SSD schijven

Solid State Drives (SSD’s) zijn het alternatief voor de oudere hard disks. Kenmerkend is de enorme lees/schrijfsnelheid en mechanische robuustheid. Ze zijn verkrijgbaar in 2,5” en de iets grotere 3,5“ uitvoering. Als het extern is maakt dat niet veel uit, maar intern is het een kwestie van welke ruimte in de laptop/PC gereserveerd is hiervoor. De externe modellen hebben doorgaans een USB 3.0 of eSATAp aansluiting en interne uitvoeringen hebben een 22 pins eSATA connector. Met een SATA naar USB verloop/converter/adapterkabel, een docking station of een behuizing voor SSD is het mogelijk van een interne uitvoering een extern exemplaar te maken. Geheugen en speed vormen belangrijke keuzecriteria.

Voordelen van een SSD

De aanschaf van een SSD kan om verschillende redenen interessanter zijn dan die van een traditionele harddisk. Een extern model is namelijk aanzienlijk sneller, lichter en energiezuiniger dan een normale HDD. Door het laatstgenoemde voordeel raakt de accu van je laptop minder snel leeg, hij heeft immers geen eigen voeding en wordt dus vanuit de laptop gevoed. Daarnaast zijn SSD’s over het algemeen circa vier keer sneller. Programma’s die je hierop installeert zullen zodoende sneller opgestart worden, evenals dat je foto’s en video’s sneller geladen/weggeschreven worden. In tegenstelling tot een traditionele disk bevat een SSD geen draaiende onderdelen. Dit betekent dat hij daardoor beter bestand is tegen schokken en tevens een stuk stiller is. Juist vanwege het ontbreken van draaiende mechanische onderdelen is de lees/schrijfsnelheid van de SSD dan ook veel hoger. De lees/schrijfkop hoeft immers niet steeds eerst naar de betreffende positie op de harddisk te stappen (het dof ‘schokkende’ geluid dat je hoort bij een HDD). De leessnelheid geeft aan hoe snel de informatie kan worden uitgelezen en de schrijfsnelheid hoe snel de bestanden op de drive geplaatst kunnen worden. Daarmee verbonden is de term toegangstijd (access time) of latency (vertraging).

Aansluiting extern

In geval van externe modellen, en interne uitvoeringen met een adapterkabel, is de SSD aan te sluiten op de Universele Seriële Bus van de laptop of computer. Tot voor kort was een USB 2.0-aansluiting de meest gangbare standaard. Met een dergelijke aansluiting wordt over het algemeen een theoretische speed tot 480 Mbits per seconde gehaald. In iedere computer zit doorgaans een dergelijke poort. Een alternatief daarvoor is de nieuwere USB 3.0-poort, die steeds meer gemeengoed wordt. Deze recentere USB-aansluiting is tien keer sneller dan de voornoemde theoretische snelheid. Goed om te weten is dat exemplaren met een USB 3.0 aansluiting ook gewoon gebruikt kunnen worden op computers met een USB 2.0 poort. Dat heet downwards compatible, neerwaarts uitwisselbaar met oudere producten. In dat geval wordt echter alleen de eerder genoemde snelheid gehaald.

Aansluiting intern

Zoals je voorheen kon kiezen tussen interne en externe HDD’s, kan dat bij SSD’s eveneens. Om hem in de computer, laptop en dergelijke in te bouwen moet hij worden aangesloten op een connector, interne poort, op het moederboard (printplaat) in de PC of laptop. Die connector heet SATA. Dat staat voor Serial Advanced Technology Attachment en is een supersnelle seriële bus. Een bus is een reeks parallel lopende koperstripjes op het moederboard, waarover de stroompjes (de data) worden getransporteerd. De connector heeft 22 pinnen (22p), die voor data, signalering en voeding dienen. Er kan ook een eSATAp kabel meegeleverd zijn. Dat is bedoeld voor apparaten met een hybride poort van zowel e(xternal)SATA als USB en dat noemt men dan eSATAp(ower). Beide soorten connectoren kun je erop aansluiten, echter de USB 3.0 heeft mindere specificaties. De theoretisch haalbare snelheid ligt een factor 3 tot 12 keer hoger, afhankelijk van welke versie er gebruikt is. Een andere aanduiding hiervoor is Power over eSATA, dat wil zeggen dat de voeding via de kabel geleverd wordt en er dus geen aparte voeding nodig is. Let wel op dat er twee spanningen worden gebruikt, 12V (desktop) en 5V (laptop). Een kabel die beide spanningen aan kan heet eSATApd(ual).

Keuzecriteria voor de juiste SSD

Je kunt kiezen tussen een 3,5” (“ is inch = 2,54 cm) uitvoering of een kleinere 2,5“. Bij intern: afhankelijk van de ruimte binnen je laptop/PC. Dan heb je nog de mogelijkheid om een interne SSD in een daarvoor gemaakte USB/SATA behuizing te plaatsen waardoor die extern wordt. Ook is een docking station mogelijk of een verloopkabel. De belangrijkste criteria vormen echter het geheugen en de lees/schrijfsnelheid. Het eerste is van belang als je veel en/of grotere bestanden wilt opslaan. Denk daarbij vooral aan video’s, die per bestand een enorme omvang kunnen aannemen afhankelijk van de duur van de video en vooral de resolutie (scherpte van het beeld, denk aan high definiton HD). Bestanden staan na verloop van tijd verspreid over de drive, omdat tussentijds weer bestanden werden verwijderd en die ‘gaten’ niet optimaal worden opgevuld met nieuwe bestanden. Zo raakt de SSD gefragmenteerd, zoals dat heet. Dat heeft consequentie voor het zoektempo en daarmee de lees- en schrijfsnelheid. De schijf moet de bestandfragmenten bij elkaar zoeken (lezen) of kijken waar hij ze ruimtelijk efficiënt kan plaatsen (schrijven). Ruimtelijk efficiënt plaatsen betekent echter wel een lager zoektempo. Ook de grootte van de bestanden heeft, gezien voorgaande, impact op de snelheid.

Vragen en advies

Heb je vragen over een externe harde schijf, heb je vragen over welke te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links