SATA kabels

De SATA kabel wordt al jaren gebruikt voor een betrouwbare verbinding van interne harde schijven met het moederbord van een computer. Professionals die met grote hoeveelheden data werken geven er daarnaast al jarenlang de voorkeur aan om ook hun externe opslag via deze wijze met de computer te koppelen. Dit is bij videobewerking, waar regelmatig van disk gewisseld wordt, een veel gebruikte methode. Wil je regelmatig een backup van je kostbare data maken dan is een via deze techniek gekoppelde externe drive een snelle, veilige en goedkope manier om je backup op te slaan.

Zo gebruik je een SATA kabel

Deze is speciaal ontworpen voor het koppelen van een harde schijf met het computer moederbord. Daarom is deze koppeling bij uitstek geschikt voor het aansluiten van extra disks. Voor computers die geen snelle USB aansluiting hebben is dit een uitstekend alternatief. Maar ook op moderne systemen wordt er voor het aansluiten van extra opslagcapaciteit nog vaak gekozen voor het gebruik ervan. Het voordeel is dat deze aansluiting een echte dedicated verbinding voor een enkele drive vormt. Bij deze koppeling loop je niet tegen latency problemen (vertraging) aan, waar je bij een USB aansluiting wel mee te maken kunt krijgen. Daarom is de techniek (nog steeds) favoriet bij veel professionals en andere gebruikers van computers inclusief opslag. Het is van oorsprong een methode om een interne harde schijf aan te sluiten. In de praktijk blijkt dat de verbinding ook geschikt is voor het aansluiten van een externe drive, mits de lengte kort gehouden wordt.

Hoe werkt het?

SATA is oorspronkelijk ontworpen om een eenvoudige en snelle koppeling met het moederbord van een computer te leggen. Doordat de overdracht serieel is, zijn zowel het snoer als de stekkertjes van bijbehorende kabel klein en compact. De huidige versie is SATA III. Deze techniek ondersteunt een data overdracht van maximaal 6 Gb/s. Deze versie staat ook bekend als SATA600. Er is nog steeds veel apparatuur in omloop die voorzien is van de oudere verbinding. Versie II (ook bekend als SATA300) heeft een maximale overdrachtssnelheid van 3 Gb/s en is dus de helft langzamer dan de moderne versie III verbinding. Een dergelijke kabel is hot swappable. Dit houdt in dat apparatuur ingeschakeld mag blijven bij het uittrekken van de stekker. Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is dat de externe harde schijf softwarematig ontkoppeld is, zodat er geen data meer naartoe geschreven wordt op het moment dat je de stekker uit je drive trekt.

Verschil tussen (e)SATA kabels

De techniek is ontworpen voor het gebruik in computerkasten, maar kan bij niet te grote lengtes ook gebruikt worden om een harde schijf buiten een kast aan te sluiten. eSATA is speciaal ontworpen om ook buiten een computerkast te kunnen gebruiken. Steeds meer computers hebben heden een dergelijke aansluiting. Heeft jouw PC die niet, dan kun je met een eSATA PCI bracket je computer met een overeenkomstige externe aansluiting uitbreiden. Deze bracket is bij ons verkrijgbaar. De bijbehorende bekabeling heeft een extra afscherming die beschermt tegen elektromagnetische straling. Deze afscherming vormt ook een verbinding tussen de twee behuizingen waar het snoer tussen gebruikt wordt. Hierdoor ontstaat een prima aarding. De bijbehorende connector is dieper en heeft altijd een vastklikmechanisme. De standaard connector is te herkennen aan de haakse uitsparing die die connector niet heeft. Het is belangrijk om te weten dat de connectoren onderling niet uitwisselbaar zijn. Voor beide types zijn lengtes van 90 tot 100 cm toegestaan. In de praktijk wordt aangeraden om niet verder te gaan dan 40-45 cm.

Vergelijking met USB 3.0

Het is een uitstekend alternatief om naast USB 3.0 te gebruiken. De techniek kent geen hubs zoals je bij USB wel tegenkomt, je kunt slechts één drive aansluiten. Dit is zowel een na- als een voordeel. Het nadeel is dat als je meer schijven wilt aansluiten, je voor elke schijf een aansluiting nodig hebt. Het voordeel is dat de verbinding met deze harde schijf kabel altijd supersnel verloopt omdat er niet gewacht hoeft te worden op andere apparatuur die van dezelfde verbinding gebruikmaakt. Wil je een maximale performance overweeg dan om je extra harde schijf met de hier besproken kabel aan te sluiten. Het nadeel in vergelijking met een USB 3.0 snoer is het ontbreken van een voedingsvoorziening. Dit probleem is opgelost door aan de connector extra contacten toe te voegen die voedingsspanning kunnen overdragen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een SATA-kabel, heb je vragen over welke te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links