Externe harde schijven 1TB

Een externe harde schijf 1TB is de oplossing voor het creëren van meer opslagruimte. In je laptop, computer en telefoon zit standaard al interne opslagruimte. Wanneer deze vol is, zijn er twee opties: bestanden weggooien of je geheugen uitbreiden. De makkelijkste manier om dat te doen, is een externe HDD van 1TB te gebruiken. Deze zijn niet alleen makkelijk aan te sluiten, maar kunnen ook nog eens worden meegenomen voor onderweg of om aan te sluiten op andere apparaten. Met een externe harddisk met 1TB opslaggeheugen, met USB-voeding of op netstroom, kun je heel wat bestanden opslaan.

Hoe werkt een externe harde schijf 1TB?

Een externe harddisk wordt net als een interne gebruikt voor de informatieopslag. Dit kunnen films en foto’s zijn, maar ook programma’s. De informatie op een HDD is opgebouwd uit bits, dit is een 1 of een 0, het binaire systeem. Deze bits worden op de externe HDD opgeslagen als magnetische lading. Het fysieke gedeelte waarop de data wordt opgeslagen heet de platter, dit is een magnetisch gecoate schijf. Om data te lezen en te schrijven is er de lees- en schrijfkop. Deze beweegt op hoge snelheid over de harddisk om zo de nullen en enen aan te passen, te lezen of te schrijven. De platter draait daarom met hoge snelheid, hier komt het toerental (RPM) vandaan. Meestal is dit 5400 of 7200 toeren per minuut. Hoe hoger de RPM, hoe sneller de data kan worden gelezen en geschreven. Hoe dichter de magnetische lading op elkaar kan worden geplaatst, hoe meer opslagcapaciteit de externe harddisk krijgt. Doordat technieken hiervoor steeds meer verbeteren, is er ook steeds meer opslagruimte mogelijk. De allereerste externe harde schijf werd door IBM geïntroduceerd in 1956. De totale opslagcapaciteit was 5 MB en hij had een diameter van 61 cm. Een groot verschil met tegenwoordig! Uiteraard kun je ook kiezen voor een interne HDD van 1TB. Deze kun je inbouwen in je computer of laptop.


Hoeveel kun je opslaan op een externe harde schijf?

De bestanden die we willen opslaan op een harddisk van 1TB, worden steeds groter. Dat hangt samen met de kwaliteit. Kijk maar eens naar de megapixels van afbeeldingen, en de High Definition of zelfs ultra High Definition-kwaliteit van films. Daarom zijn er ook steeds grotere HDD’s nodig. Per bestand dat je op je computer hebt opgeslagen, kun je zien hoeveel bytes deze inneemt. De gemiddelde mp3 op normale kwaliteit is zo’n 3 MB, en de meeste foto’s rond de 5 MB. Een externe HDD van 1TB staat gelijk aan 1.000.000.000.000 bytes. Dat is een onvoorstelbaar groot aantal, dus hoeveel kun je nu ongeveer kwijt op een extern opslagmedium met een capaciteit van 1TB?

  • Ongeveer 320.000 liedjes in mp3-formaat;
  • Zo’n 200 dvd’s;
  • Gemiddeld 200.000 foto’s.

Kortom, met een externe harddisk van kun je best wel een tijdje vooruit wat betreft het opslaan van bestanden. Hoeveel bestanden je daadwerkelijk kunt opslaan, is uiteraard ook afhankelijk van de grootte en kwaliteit ervan. Maar met een externe harde schijf van heb je in ieder geval aan opslagruimte geen gebrek. Ook kun je externe opslag gebruiken in combinatie met je Xbox One of je Playstation 4. Zo kun je een hoop extra games opslaan, wanneer het interne opslaggeheugen van de console vol is. De ruimte die games innemen loopt op tot wel 60 GB. Op een externe harddisk van 1TB kun je dan zo’n 17 grote games kwijt.


Overdrachtssnelheid

Hoe snel de data van je 1TB externe harde schijf kan worden gelezen en geschreven, is afhankelijk van een paar factoren. Het toerental is de snelheid waarmee hij kan draaien. Hoe hoger dit toerental per minuut, hoe sneller de data die op de disk staat gelezen kan worden. De leessnelheid ligt bij de meeste uitvoeringen hoger dan de schrijfsnelheid. Verder wordt hij aangesloten via bijvoorbeeld een USB-poort of een Thunderbolt-poort. Ook door deze poort wordt de overdrachtssnelheid beïnvloed. Hoe nieuwer het type, hoe sneller de dataoverdracht. Zo kan USB 2.0 maximaal 480 Mbit/s aan en USB 3.0 al 4,8 Gbit/s. Zowel het apparaat waar je het 1TB model op aansluit als de schijf zelf, moeten dan een USB 3.0 ingang hebben. Is één van de twee lager, dan geldt de laagste snelheid als maximum snelheid. USB 3.0 herken je aan de blauwe connectoren. Wanneer je een 1TB exemplaar gebruikt voor extra dataopslag zoals video en foto’s, dan kun je prima uit de voeten met een lagere overdrachtssnelheid.


Extra functionaliteiten

Bij het kiezen van een externe harde schijf is niet alleen de opslagcapaciteit belangrijk. Zo kun je kiezen tussen een uitvoering die enkel gevoed hoeft te worden via de kabel waar ook de data doorheen gaat, of een model die extra voeding nodig heeft via netstroom. Deze netstroom gevoede varianten hebben vaak een hogere dataoverdrachtssnelheid, maar zijn dus enkel te gebruiken op plekken waar een stopcontact voorhanden is. Ook zijn er die samenwerken met een mobiele app. Zo kun je ook een backup maken van bestanden op je smartphone. Of externe exemplaren van 1TB met een ingebouwde kaartlezer, zodat je bestanden direct vanaf een SD-kaart kunt overzetten. Voor mensen die vaak onderweg zijn, zijn er ook nog waterbestendige en schokbestendige exemplaren.


Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze externe harde schijven of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links