Externe harde schijf 500GB

Ga je een externe harde schijf kopen? Bij de aanschaf dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Denk aan de snelheid, de aansluiting en de opslagcapaciteit. Waar moet je bij de aanschaf verder nog op letten? Wat zijn de voordelen van deze harddisk met een opslagcapaciteit van 500GB ten opzichte van een kleiner of groter model? Verder zijn er ook meer soorten, zoals de meer traditionele harde schijf en de supersnelle SSD zonder bewegende delen. Hieronder vind je ons assortiment met externe HDDs’ plus handige tips en informatie om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wanneer is een externe harde schijf 500GB zinvol?

Het geheugen van je computer uitbreiden kan op drie manieren, namelijk door je huidige HDD te vervangen door een grotere, door een extra exemplaar in je computer te plaatsen of door gebruik te maken van een externe uitvoering. Zeker het vervangen van een bestaande interne HDD vergt wat handigheid. Omdat normaliter je besturingssysteem op de interne schijf staat, moeten dan je besturingssysteem en programma’s opnieuw geïnstalleerd worden. Tevens moeten de gegevens worden overgezet. Dat is alleen de moeite waard wanneer je besluit om de interne harddisk helemaal te vervangen door een grotere variant. Heb je alleen wat extra opslagcapaciteit nodig, dan is een extern type een betere, snellere en voordeliger optie. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je deze eventueel ook met een televisie of andere multimedia-apparaten kunt verbinden. Zo kun je de foto’s en video’s die je extern plaatst ook op je televisie bekijken.

Verschillende soorten

Je kunt voor een traditionele externe HDD kiezen, of voor een zogenoemde externe SSD gaan. Tegenwoordig wordt in steeds meer laptops gebruikgemaakt van een SSD, omdat dit type verschillende voordelen biedt ten opzichte van HDD. Zo is een SSD (solid state drive) aanzienlijk lichter, sneller en energiezuiniger dan een HDD. Zeker in een laptop kan de energiezuinigere werking van de SSD een voordeel zijn, omdat je accu langer mee zal gaan. Wat wel van belang is bij de aanschaf, is de schokbestendigheid ervan. Doordat een SSD geen losse onderdelen bevat, is de kans op schade kleiner.

Aansluitingen

Voorheen werd vaak gebruikgemaakt van een USB 2.0-aansluiting, die op een USB 2.0-poort kan worden aangesloten. Veel computers en laptops zijn (nog) van een USB 2.0-poort voorzien. Nieuwer is een USB 3.0-aansluiting, die momenteel sterk in opkomst is. Waar een USB 2.0-aansluiting een snelheid tot circa 480 Mbit per seconde mogelijk maakt, ligt die snelheid bij een USB 3.0-aansluiting bijna tien keer zo hoog. Zeker wanneer je grote bestanden op je externe harde schijf 500GB wilt plaatsen, kan een hoge lees- en schrijfsnelheid fijn zijn. De schrijfsnelheid geeft aan met welke snelheid bestanden aan het opslagmedium kunnen worden toegevoegd. Met de leessnelheid wordt aangegeven hoe snel een computer of televisie in staat is om bestanden van de disk te lezen. Als een externe HDD voornamelijk gebruikt wordt voor films en foto’s van standaard kwaliteit, is de snelheid van lees/schrijfsnelheid echter niet het meest belangrijke punt om op te letten.

Alternatieven voor een externe harde schijf 500GB

Een externe harddisk van 500GB biedt voldoende ruimte wanneer je hem wilt gebruiken voor het bewaren van heel veel losse, kleine bestanden. Denk aan foto’s, video’s, muziek en tekstdocumenten. Doordat een foto normaliter niet meer dan 1,0 tot 1,5 MB aan ruimte inneemt en een film vaak 1,5 tot 2,5 GB groot is, biedt deze HDD genoeg ruimte. Wanneer je de disk ook wilt gebruiken voor het draaien van programma’s op je computer, dan kan het zinvol zijn om iets dieper in de materie te duiken. Denk bijvoorbeeld dan aan een SSD met 1TB of zelfs 2TB aan geheugen. Zo weet je zeker dat het systeem het aan kan. Denk bijvoorbeeld aan zware filmbewerkingsprogramma’s. Heb je een nodig voor een Apple computer, dan moet je rekening houden met de afwijkende aansluitingen. Apple ondersteunde als een van de eerste fabrikanten USB C voor externe apparaten. De nieuwere Apple laptops hebben zelfs geen standaard USB aansluiting meer. Iets oudere Apple laptops hebben die nog wel en ondersteunen bovendien ook FireWire. Dat is een USB variant die sneller was dan USB 2.0, maar inmiddels is ingehaald door USB 3.0 en USB C.

Aandachtspunten

Er zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een externe harddisk van 500GB. Onderstaand hebben we de belangrijkste overwegingen nogmaals voor je op een rijtje gezet:

  • Let op het verschil tussen een SSD en een HDD;
  • Kies voor een disk met meer opslag capaciteit als je verzameling foto’s, video’s en andere grotere bestanden snel groeit;
  • Let goed op de lees- en schrijfsnelheid, wanneer je regelmatig met grote bestanden werkt;
  • Wees alert op het verschil tussen een USB 2.0- en een USB 3.0-aansluiting bij externe harde schrijven. Dit is van invloed op de snelheid waarmee bestanden van en naar je computer getransporteerd worden.

Vragen en advies

Heb je vragen over een externe harde schijf 500GB, heb je vragen over welke te kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links