Geheugenkaarten

Een geheugenkaart wordt gebruikt voor het opslaan van data. Je vindt deze terug in fototoestellen, videocamera’s en smartphones. Er zijn twee soorten die populair zijn. De standaard SD en de micro SD uitvoering. De geheugenkaart is te verkrijgen met verschillende capaciteiten en in verschillende lees- en schrijfsnelheden. Kijk voordat je er een online koopt eerst welk type in je apparatuur past. Kijk daarna welke snelheidsklasse je apparatuur ondersteunt. Voor video-opnames is het belangrijk om te kijken wat de minimale snelheidsklasse is die je nodig hebt voor de resolutie waarin je video’s opneemt.

Prijs Meest verkocht   Filteren

Geheugenkaart: wat is het en hoe werkt het?

Dit medium wordt veel gebruikt in fototoestellen en videocamera’s voor het opslaan van foto’s en video. Je kunt hem ook gebruiken voor het uitbreiden van de opslagcapaciteit van je smartphone. Hiervoor moet je smartphone wel voorzien zijn van een memory card slot. Een geheugenkaart heeft een Flash geheugenchip, waar data zoals foto’s en video’s in opgeslagen kunnen worden. Doordat er alleen maar een chip voor opslag van data gebruikt wordt en die geen bewegende delen heeft, is hij robuust. Een geheugenkaart, meestal ook met de Engelse term memory card aangeduid, heeft een aantal elektrische contacten voor de overdracht van data en energietoevoer. Deze contacten zijn verguld waardoor ze slijtvast zijn en lang meegaan, ook al haal je de memory card vaak uit je apparatuur. Het is wel belangrijk dat je deze contacten zo min mogelijk aanraakt. Hiermee voorkom je dat de contacten aangetast kunnen worden door de zuren uit de natuurlijke vetten op je vingers. Een memory card is ideaal voor onderweg. Hij onthoudt je waardevolle foto’s en video’s ook als het niet in een apparaat is gestoken.

Geheugenkaartje gebruiken

Zorg ervoor dat als je de SD of micro SD in je toestel steekt dan wel er weer uithaalt, je het toestel eerst uitzet en wacht tot het toestel volledig uitgeschakeld is. Hiermee voorkom je dat het toestel nog bezig is met data erop te schrijven. Op deze manier kunnen er geen kostbare foto’s of video verloren gaan. Pak hem zo beet dat de contacten van je afwijzen. Hij is zo gemaakt dat het maar op een manier goed in het ‘slot’ (sleuf) in je apparaat past. Lukt het niet om het helemaal in het toestel te steken, dan heb je het waarschijnlijk verkeerd om ingestoken. Druk hem helemaal in het slot tot het vastklikt. Wil je hem weer uit een apparaat verwijderen, druk de achterkant ervan dan voorzichtig dieper in het slot. Hierdoor wordt de memory card ontgrendeld en door een mechanisch veertje naar buiten geduwd.

Opslagcapaciteit

Een geheugenkaart is te koop met verschillende opslagcapaciteiten. Deze wordt aangegeven in gigabyte (afgekort Gb) of in terabyte (afgekort Tb). Hierbij is 1 Tb gelijk aan 1000 Gb. Er bestaat een systeem van opslagklassen. Iedere klasse heeft zijn range van opslagcapaciteit. Een model met de opslagklasse SDHC heeft een opslagcapaciteit tussen de 2 en 32 GB. Een variant met de opslagklasse SDXC heeft een opslagcapaciteit tussen de 32 GB en 2 TB. Het is belangrijk om een card met een opslagklasse te kopen die door je apparatuur wordt ondersteund. Oudere toestellen ondersteunen alleen de oudere opslagklasse SDHC. Een model met opslagklasse SDXC zal in deze apparaten niet werken. Nieuwere elektronica ondersteunt zowel de oudere SDHC klasse als de nieuwere SDXC opslagklasse. Je kunt in deze apparatuur dus memory cards van beide opslagklassen, SDHC en SDXC, gebruiken.

Lees- en schrijfsnelheid

De lees- en schrijfsnelheid bepaalt hoe snel data van een memory card kan worden uitgelezen en hoe snel apparatuur er data op kan opslaan. De lees- en schrijfsnelheid worden op verschillende manieren aangegeven. De eenvoudigste aanduiding is de maximaal te behalen lees- en schrijfsnelheid. Deze wordt aangegeven in megabyte per seconde, afgekort met MB/s. Door de jaren heen zijn er verschillende systemen ontwikkeld om de schrijfsnelheid van een card met een speedklasse aan te duiden. De oudste speedklasse wordt aangegeven met een hoofdletter C met een getal erin. Dit getal kan variëren tussen 2 en 10. De huidige generatie memory cards voldoen allemaal aan klasse 10 (Class 10). Een veel nieuwere klasse-aanduiding is de UHS (Ultra High Speed) speedklasse aanduiding. Deze bestaat uit twee delen. De bussnelheid en de minimale continue datastroom. De bussnelheid wordt aangegeven met Romeinse cijfers en loopt van I tot III. De minimale schrijfsnelheid wordt aangegeven met het cijfer 1 of 3 in een op een U gelijkend teken. Hierbij staat 1 voor minimaal 10 MB/s schrijfsnelheid en 3 voor minimaal 30 MB/s schrijfsnelheid. Daarnaast zijn er ook nog videospeedklassen die aangeduid worden met de letter V gevolgd door een cijfer tussen 6 en 90. V10 staat daarbij voor Full HD, V30 voor 4k beeldresolutie V90 staat voor 8k resolutie.

Vragen en advies

Heb je vragen over een geheugenkaart, heb je vragen over welke te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Zeer goed "Top, snelle levering en een leuk prijsje." 9,5
Zeer goed "Duidelijke site, snel mijn schokbestendige harde schijf gevonden." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links